Köpguide skoterglasögon

 

skoterglasögon guide

Att välja rätt skoterglasögon kan kännas som en hel vetenskap. Därför har vi har skrivit ihop en kort guide (utan att gå in för djupt på detaljer) för att göra det enklare för dig att välja rätt i djungeln bland goggles.

Det absolut viktigaste är att ha rätt lins för rätt väderförhållande. Annars kommer du ha väldigt dålig sikt och det kommer sluta med att du tar av dig dom och kör utan istället. Ingen lins är optimal för alla väderförhållanden, därför kan det vara en bra idé att ha olika linser eller goggles att byta emellan beroende på vad det är för väder. Men hur vet man då vilken lins man ska välja? Man kollar på något som heter VLT.


VLT:

För att veta vilken lins eller vilka skoterglasögon som passar bäst så kollar man på något som heter VLT. VLT står för "Visible light transmission" och är en skala i procent på hur mycket ljus linsen släpper igenom. Ju högre VLT % en lins har desto mer ljus släpper den igenom. Är det mörkt ute vill du alltså ha en hög VLT för att du ska se något. Är det ljust ute vill du istället ha en låg VLT för att inte bli bländad.

Väldigt soliga dagar rekommenderas en lins med  ungefär 3-8% VLT. Dessa linser är oftast väldigt mörka och kan bli för mörka att använda vid dåligt väder. Däremot är dom överlägsna att använda soliga vinterdagar. Dom skyddar dig från att bli bländad och dina ögon slipper onödig ansträngning. Precis som solglasögon.


Dagar med mestadels sol rekommenderas en lins med 9-18% VLT. Dessa linser är något ljusare och är gjorda för sol men fungerar bra även om det är lätt molnigt.

Är det molningt rekommenderas en lins med 19-43% VLT för att ha en bra sikt. 

När det är mulet/snöfall och dåligt väder rekommenderas en lins med 44-80% VLT. Dessa linser passar bra även för kvällsåkning och när det är allmänt mörkt

vlt skoterglasögon guide

Photocromatic lens/Fotokromatisk lins:

Photochromatic lens, eller Fotokromatisk lins som det heter på svenska, kan vara ett väldigt bra alternativ för dom flesta. Det betyder att linsen är färgskiftande och anpassar sig automatiskt efter ljus och väderförhållande. När det är mörkare ute blir linsen mer transparent/genomskinlig och släpper därför igenom mer ljus (högre VLT) för att du ska se bättre. Utsätts linsen för starka UV-strålar, som den gör när det är sol, så skiftar linsen och blir automatiskt mörkare (lägre VLT) för att du inte ska bli bländad. Det gör fotokromatiska linser till ett bra "all around"-alternativ. Notera att fotokromatiska linser bara kan anpassa sig inom ett visst spann. Dom kan tillexempel inte anpassa sig så långt som tillexempel 3-80% VLT.

Förutom VLT så har olika färger på linsen också betydelse. Färger som tillexempel gul, orange, rosa och blå ökar kontrasten och förstärker konturerna. På så vis minskar det risken för att du ska bli snöblind. Dessa linser fungerar oftast väldigt bra när det är lite mörkare ute.Men om det är väldigt mörkt så är klarglas/transparant/genomskinlig lins överlägset bäst.

Imma:

Finns det något tråkigare än när skoterbrillorna immar? Svar nej. Det kan förstöra en hel dag på snöskotern. Som tur är finns det ett gäng funktioner för att minska risken för immbildning.

Funktioner för att motverka imma:

Dubbelglas. En av de viktigaste funktionerna för att minska imma på skoterglasögonen är dubbelglas. Dubbelglas är två linser som är ihoplimmade till en. Det gör att det bildas en barriär av luft mellan linserna som minskar risken för imma betydligt. Vi säljer bara skoterglasögon med dubbelglas på Actionwear.

Anti-fog/imm-behandling. Alla moderna brillor idag ska ha en Anti-fog behandling på linsen som hjälper till att motverka imman. En viktig sak att tänka på är att undvika att ta på insidan av linsen, inte ens med papper. Torkar man av skoterglasögonen på insidan med tillexempel papper riskerar man att torka bort Anti-fog behandlingen. Har man fått fukt eller snö på insidan av brillorna ska man låta det lufttorka, helst inomhus. Om man av någon anledning är tvungen att torka av insidan av glaset ska man använda sig av putsduken som följer med glasögonen.

Ventilation. En annan väldigt viktig funktion är ventilationen i skoterglasögonen. Det enda som står mellan den varma luften som bildas från ditt ansikte på insidan av brillorna, och den kalla vinterluften utifrån, är linsen. Den temperaturskillnaden är en vanlig orsak till att det bildas imma på brillorna och din dag förstörs. En bra ventilerad goggle hjälper till att transportera bort den varma luften mellan brillorna och ditt ansikte så att temperaturskillnaden blir mindre. På så vis hjälper det till att motverka immbildning på din lins. 

Ansiktsskumm. Även ansiktskummet på brillorna är en viktig detalj för att minimera imma. Våra skoterglasögon från FLOW tillexempel har tre lager skumm. Det yttersta lagret som ligger emot ansiktet består av microfleece som är fuktavledande, medan det innersta lagret skumm hjälper till att ventilera bort fukt och värme i glasögonen.

Alla dessa funktioner hjälper till att minimera risken för imma, däremot kan skoterglasögon imma ändå i vissa förhållanden.

Men har man en högre budget så finns det även skoterglasögon som är utrustade med eluppvärmd lins, inbyggt elfläkt eller både och. Då sitter det ett litet uppladdningsbart batteripack på sidan av bandet. Med en enkel knapptryckning värms linsen upp till ungefär 40 grader. Det stoppar både imma och isbildning. Vi säljer många skoterglasögon från tillexempel 509 som har eluppvärmd lins. Dom skoterglasögonen ger ett extremt bra skydd mot imma men kostar självklart mer än "vanliga" skoterglasögon.

 

Vi rekommenderar skoteråkare som kör mycket friåkning/ lössnö att använda skoterglasögon med eluppvärmd lins. Lössnöåkare har ofta större problem med immiga glasögon. Det beror på att det går långsammare och därför blir det sämre luftflöde igenom skoterglasögonen. Det i kombination med att man ofta är andfådd, varm och svettig när man bryter runt snöskotern i snön ökar chansen för att imma bildas.

Tänk på att inte sätta skoterglasögonen över munnskyddet på skoterhjälmen, annars kommer du ha immiga brillor när du tar på dig dom igen.


UV-skydd:

Sist men inte minst bör alla goggles ha UV-skydd. Uv-skyddet skyddar dina ögon från de farliga UV strålarna som skadar näthinnan. UV-skyddet motverkar även trötthet i ögonen. Alla goggles vi säljer har UV-skydd.

Hoppas att du har lärt dig något av den här guiden och att det hjälper dig i valet av nya skoterglasögon! /Rasmus på Actionwear

Har du några frågor eller funderingar är det bara att maila oss på: Info@actionwear.se så hjälper vi dig!

Här kan du se alla våra skoterglasögon